Surdeg, långjäsning och goda bröd. Var med i samtalet om det godaste surdegsbrödet, recept och bakteknik.

tisdagen den 21:e augusti 2012

Skönt havrebröd med graham


Nähäpp. Surdegen gick åt skogen. Men jag är sugen på ett gott bröd ändå.

Jag tänker ett recept med havre och graham. Fast mjukt och fluffigt. Med lång jästtid. Ett skönt bröd helt enkelt. Det ska jag försöka göra.

Innehåll:
Mjöl: Vete/graham/havre - 75/15/10
Vätska: Vatten, 81 procent av total mjölmängd
Övrigt: Jäst 2 procent, salt 2 procent av total mjölmängd

Så här gjorde jag:

150 g hett vatten
80 g havregryn
Blanda ihop

600 g vetemjöl special
120 g grahamsmjöl
450 g kallt vatten
16 g jäst
16 g salt
Blanda ihop allt med havreskållningen i en assistent. Kör på i 10 minuter eller nåt.
Blanda i saltet på slutet.

Jäs, gärna i en oljad plastlåda med lock. Dra ut degen tre gånger - vid tre tillfällen. För att skapa fina glutentrådar och en fluffig och fastare deg.

Den jäser på 3-5 timmar kanske. När den har tredubblat sin storlek, ungefär, så är den klar.

Upp på bakbordet - med olja på så det inte fastnar. Dela i två. Forma till limpor, till exempel genom att dra ut den lite och vika ihop. TRYCK INTE IHOP DEGEN. DEN SKA INTE TRYCKAS IHOP. Så gjorde jag. Och på med havregryn ovanpå. Jag mjölade inte bakbordet just för att jag i stället ville ha på havregrynen i detta läge. Det fastnar fint på den lite oljiga ytan.

Snitt med kniv - så såg degarna ut så här:


De fick ligga och gosa i tjugo minuter när ugnen värmde upp till 250 grader. Det kan de gott få göra. Men degen är lite lös - så de ska nog inte ligga så mycket mer - eftersom de kanske flyter ut då.

In i ugnen. Isbitar på en plåt längst ner - för att få fuktighet och en bättre skorpa.

Lufta ut ångan efter 5-10 minuter.

Sänk värmen lite om det börjar bli bränt.

I med en termometer. Klart när det är ca 95 grader inne i brödet. Typ efter 20-30 minuter.

KLART!


Omdöme:
Gott. God smak. Skön, lite seg, lite krispig skorpa.

Fluffig, mjuk, seg insida med lagom stora hål.

Är det lite snyggt med havre ovanpå? Jorå. Smakar det gott? Det kan man fråga sig. Det smakar lite torrt. Det smakar lite havre. Jorå, det är okey.

Kort sagt - ett skönt bröd.


1 kommentar:

  1. Malle&Olle2 november 2012 13:55

    Hallå Martin!

    Vi utvecklar just nu en ny köksmaskin (hushållsassistent) och är i en fas av "kunskap och erfarenhetsinsamling", även kallad förstudie.

    Vad vill du att en ny köksmaskin ska klara av? Vad irriterar och vilka förbättringar anser du borde vart gjorde för länge sedan?
    Induktionsvärme i bunken, en flashig funktion eller något som verkligen skulle kunna tillföra nya möjligheter vid matlagning?
    Ett enkelt och praktiskt redskap i köket kan medföra mer kärlek till matlagning, vilka upplevelser & egenskaper skulle förändra mest för dig?

    Tack för fin sida, Må väl!
    Ps.
    Vi vore tacksamma om du (och gärna andra) vill svara på några frågor här; http://www.enkät.se/surveyStart.php?pid=6371&mpid=6f369cddf5d3c787c926ea06454eea95

    SvaraRadera